+421 905 496 483 info@zivotna-koucka.sk

Tradícia pečenia medovníkov či perníkov je v našich končinách naozaj dlhá.  Aj keď sa nám ich príprava  spája najmä s predvianočným časom, môžeme si ich pripraviť aj pri príležitosti iných sviatkov napr. na Valentína pre milovanú osobu, na  Veľkú noc, Halloween či k výročiu svadby. Cesto ostáva rovnaké, zmeníme len formičky.

Ich príprava sa môže stať milým rodinným či partnerským rituálom a zároveň kreatívnou psychohygienou. Deti milujú ich vykrajovanie a zdobenie rovnako ako následnú konzumáciu vlastných výtvorov. Tento recept mám už roky od kamarátky, ktorá ho dostala od svojej babičky a keďže má úspech nielen u nás doma, ale aj u našich známych, rada sa s vami oň podelím. 

Ingrediencie :
– 1,5 dcl vody
– 250 g kryštálového cukru
– 250 g medu
– 800 g hladkej múky
– 3 ks vajec
– 3 polievkové lyžice bravčovej masti (áno čítate správne 🙂
– 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
– 1 balík perníkoveho korenia

Postup :

Najprv uvarte sirup, a to tak, že necháte zovrieť vodu, do ktorej pridáte cukor a miešate, kým sa nerozpustí. Následne pridajte bravčovú masť a zamiešajte. Stiahnite z plameňa a nechajte chvíľu vychladnúť, aby sirup nebol horúci, ale ešte stále teplý. Ako posledný pridajte med, ktorý necháte rozpustiť za stáleho miešania.

K sirupu postupne za stáleho miešania pridávajte vajcia, múku, sódu bikarbónu a perníkové korenie. Takto vypracované cesto zabaľte do fólie a nechajte odstáť v chladničke aspoň 24 hod.

Odležané cesto si rozdeľte na menšie časti a na pomúčenej doske alebo podložke rozvaľkajte na 4-5 mm hrúbku. Potom už len s radosťou vykrajujte rôzne tvary, podľa formičiek aké máme. Na plech dajte papier na pečenie a vykrojené medovníky na neho uložte, potrite vajíčkom a pečte v rúre do zlatista. Medovníčky vďaka sóde bikarbóne zväčšia svoj objem nielen do výšky ale aj do šírky, preto medzi nimi na plechu nechajte dostatočný priestor, aby sa nezlepili.

Doba pečenia :

Medovníky pečte vo vyhriatej rúre na 180 st. C cca 8 minút. Avšak záleží od hrúbky. Čím sú medovníky hrubšie, tým dlhšie ich nechajte v rúre. 

Tipy navyše :

Múku ako aj všetký sypké prísady nezabudnite vždy pred pridaním do cesta preosiať z dôvodu prekyprenia. Tak ako pri pečení koláčov tým cesto získa lepšie vlastnosti.

Ak pečiete s deťmi, môže sa stať, že vykrajovanie a vaľkanie bude trvať dlhšie, preto odporúčam cesto rozdeliť na viac menších častí a tie časti, s ktorými práve nepracujete držať v chladničke. V opačnom prípade cesto mäkne a ťažšie sa s ním manipuluje. Medovníky môžete pred vložením do rúry ozdobiť orechami, mandľami alebo posypať farebnými cukrovými guličkami, ktorých je na trhu neúrekom.

Po upečení ich môžete vyzdobiť aj cukrovou polevou, ktorú si vyrobíte zmiešaním vaječného bielka s dobre preosiatym práškovým cukrom. Na 1 vaječný bielok stačí cca 150-180 g cukru, záleží od veľkosti bielka. Pridajte pár kvapek citrónovej štavy a poriadne ručne vymiešajte. Poleva by mala byť tuhšia a nemala by kvapkať.

Medovníky podľa tohto receptu sú po upečení hneď mäkké, takže vám nehrozí návšteva zubára po ich ochutnávaní. Ak si ich však chcete odložiť na neskôr, určite ich skladujte v uzatvárateľnej nádobe. A keď k nim do nádoby vložíte kúsok nakrájaného jabĺčka, vydržia dlhšie vláčne. Tak skúste a uvidíte. Dobú chuť !